1967.Veljača

Čvrsta Zebecova ruka

– Ustajemo svi u pola devet, pola sata nakon toga je doručak, a onda prije podne imamo kondicijski trening, najčešće na terenima. Bez lopte. Jučer smo, na primjer, sati i pol trčali. Nakon toga ručak i obavezan odmor do 15.30 – javljao je kapetan Zambata  s priprema u Nizozemskoj.

Prvi susret u veljači odigran je protiv Heerenveena, Plavi su slavili s lakih 4:1, Zambata je zabilježio svoj 300. nastup za boje Dinama, a igrači su mu čestitali cvijećem.

I dok je Škorić u svojstvu novinara u Sportskim Novostima objavio intervju s velikim Vladimirom Bearom, koji je posjetio Dinamo u Belgiji gdje je bio trener, dotle je trener Zebec krojio planove za nove ispite, prvenstveno za onaj najteži koji je slijedio – u Glasgowu.

7. veljače Dinamo je igrao protiv Celtica, koji je te sezone osvojio Kup prvaka, sadašnju Ligu prvaka. U Glasgow je pošlo samo 16 igrača (četiri ih ostalo u Nizozemskoj). Kad su Zambata i Škorić, koji su kao izvjestitelji pisali za SN, zamolili trenera Zebeca da iznese svoje mišljenje o nadolazećem dvoboju, odgovorio je kratko: – Još ništa, prerano je. Tako je propao njihov prvi novinarski intervju.

Dinamo je naposljetku šokirao Glasgow. „Izvanredan uspjeh plavih u Škotskoj“, pisali su mediji. U dramatičnoj borbi dvije minute prije kraja utakmice golom Zambate pobijedio je Dinamo momčad Celtica s 1:0! Pun stadionu Parkhead bio je prisiljen ispratiti dinamovce pljeskom.

Plavi su izgubili posljednju utakmicu na pripremama (1:3) u Bordeauxu iz kojeg su preko Pariza i Zagreba otišli u Pitesti na utakmicu 3. kola KVG-a. Veliki fantazist rumunjskog nogometa, Dobrin najavio je utakmicu: – Dobro znamo vrijednost svog protivnika. Ali smo u dosadašnjim susretima sa Sevillom i Toulouseom dokazali da smo sposobni za podvig.

U prvom susretu osmine finala KVG-a Dinamo je pobijedio u Pitestiju svog imenjaka s 1:0. Odlučujući pogodak postigao je Slaven Zambata. „Dinamo je izdržao tri ofenzive domaćina, tri puta po 15 minuta i uspio golom u prvom dijelu igre posve obuzdati sve ambicije domaćina i osigurati uvjerljivu prednost za zagrebački revanš. Dinamo je u drugom dijelu izvrsnom taktičkom i smirenom igrom posve nadigrao domaću ekipu, paralizirao se njene prijetnje i uspio održati prednost.“, pisalo je u izvještaju rumunjske utakmice. Doduše, trener Zebec očekivao je teži posao: – Nije nam svejedno izgubiti u inozemstvu. Ako se želi probiti na međunarodnom planu treba nizati pobjede. A mi se želimo afirmirati!

Nakon povratka iz Pitestija, Lončarić, Lamza i Mrgan su preko mjere ‘proslavili’ pobjedu na Rumunjima i ta ‘veselica’ bila je kažnjena. Dinamo je uveo red, a čvrsta Zebecova ruka osjećala se na svakom koraku. Ne samo u igri, već i izvan terena.

Prije nastavka sezone iz kluba su besplatno u NK Zagreb otišli Puljčan i Čajkušić, a veljača je zaključena u tmurnim notama. U osmini finala Jugo kupa Dinamo nije uspio probiti bunker gostiju iz Sarajeva. Ne samo da su izgubili (0:1) i ispali iz Kupa maršala Tita, već su Plavi izgubili i najboljeg strijelca Zambatu zbog ozljede.

Utakmice

Celtic - Dinamo 0 : 1
Celtic Park , 7. veljače 1967
Dinamo Pitesti - Dinamo 0 : 1
Stadion 1. Mai , 19. veljače 1967