KUP VELESAJAMSKIH GRADOVA

Stadion 1. Mai 19. veljače 1967
0 Dinamo Pitesti
vs
1 Dinamo
0 : 1
Stadion 1. Mai, 19. veljače 1967
Stadion 1. Mai,
19. veljače 1967

Strijelci

Postave

Coman

Coman

Barbu

Barbu

Stelian

Stelian

Ivan

Ivan

Badea

Badea

Radu

Radu

Dobrin

Dobrin

Prepurgel

Prepurgel

Pop

Pop

Turcan

Turcan

Nagy

Nagy

Škorić

Škorić

Brnčić

Brnčić

Braun

Braun

Mesić

Mesić

Ramljak

Ramljak

Blašković

Blašković

Lamza

Lamza

Jukić

Jukić

Zambata

Zambata

Gutzmirtl

Gutzmirtl

Rora

Rora

Stadion Stadion 1. Mai
Vrijeme Lijepo, prohladno
Broj posjetitelja 18.000
Sudac Franz Mayer (Austrija)

Rado ćemo prepričavati veličanstveni preokret u polufinalu protiv Eintrachta, evocirati blistavo finale protiv Leeds Uniteda, uragansku izvedbu protiv Juventusa u četvrtfinalu, pa prolaz „na tjesnac“ u 2. kolu protiv škotskoga Dunfermlinea, predvođenoga tadašnjim napadačem, a kasnijim legendarnim trenerom Alexom Fergusonom… Dojam je, međutim, da je nekako „u zavjetrini“ pomalo neopravdano ostaje osmina finala i okršaji protiv tadašnjeg rumunjskoga imenjaka, Dinama iz Piteştija…

Ove nedjelje, 19. veljače, obilježavamo točno 50 odina od pobjede plavih u Piteştiju, 1:0, u utakmici u kojoj su uhvatili zalet za kasnije dojmljive izvedbe protiv Juventusa, Eintrachta i Leedsa. Rumunji medijski možda nisu figurirali kao suviše zahtjevna prepreka, ali to je bio i te kako varljiva ocjena… Štoviše, Dinamo iz Piteştija, upravo je u toj sezoni, na samome otvaranju natjecanja, izbacio ni manje ni više nego – Sevillu. Glatkih 2:0 u Rumunjskoj i 2:2 u uzvratu na stadionu Sanchez Pizjuan lansirali su ih u sljedeći krug gdje su preskočili još jednoga suparnika iz „liga petice“, francuski Toulouse…

Pet godina kasnije taj je isti Dinamo, ali pod novim imenom, Argeş Piteşti, držao u šahu momčad – Reala u Kupu prvaka! U Rumunjskoj su pobijedili 2:1, dok je Real u uzvratu ipak nekako dohvatio prolaz pobijedivši 3:1, i to tako da je taj treći, odlučujući pogodak postigao tek tri minute prije kraja. U tim su dvobojima osvanula četvorica igrača koji su igrali protiv zagrebačkoga Dinama: Dobrin, Prepurgel, Radu i Barbu.

Prva je zvijezda momčadi bio Nicolae Dobrin, ofenzivni vezist koji je triput proglašen rumunjskim nogometašem godine, i to upravo u to vrijeme, 1966., 1967. i 1971. U kasnijim dvobojima protiv Reala tadašnji je predsjednik kraljevskoga kluba, Santiago Bernabeu, silno želio dovesti upravo Dobrina, ali pritom je morao pregovarati sa samim rumunjskim predsjednikom, Nicolaeom Ceauşescuom koji je stopirao transfer. Danas stadion u Piteştiju nosi naziv „Nicolae Dobrin“.

Dinamo Piteşti promijenio je ime u Argeş samo godinu i pol nakon dvoboja protiv zagrebačkoga imenjaka. Kako god, pobjeda plavih u Rumunjskoj s 1:0 i kasnijih 0:0 u uzvratu u Zagrebu sugeriraju koliko su utakmice bile tvrde i neizvjesne. Pobjednika je odlučio maksimirski „plavi devet“, Slaven Zambata, pogotkom u 17. minuti… Zagrepčani su iznenadili domaćina tako što su već u toj, prvoj utakmici, krenuli ofenzivno i time zbunili Rumunje koji su na svom terenu očekivali „drukčiji raspored figura“. Plavi su, nakon rumunjske prepreke, dojurili u četvrtfinale gdje su ih čekali mitski dvoboji protiv Juventusa.

– To je već bilo razdoblje kad nas je trener Branko Zebec već ‘dotjerao’, vidio se njegov rukopis… Stvorio je čvrstu, sigurnu momčad koja ni slučajno nije mogla primiti gol. Piteşti je bio svojevrsna predigra za finiš natjecanja, za dvoboje protiv europskih velikana. Rekao bih da je to bilo zadnje brušenje naše momčadi, a Zebec je u taktičkom i fizičkom dijelu dotjerao ono što je htio i na čemu je inzistirao. Načinio je skok u kvaliteti igre, ali i na samopouzdanju, bio je ‘akumulator’ koji je na nas igrače prenosio svoj pobjednički mentalitet – prisjeća se Zambata, i nadodaje:

 – Rumunji su bili solidna momčad, visoke kvalitete, s nekoliko reprezentativaca… U to su vrijeme doista bili vrlo jaki. U Rumunjskoj su, recimo, bili odmah do bukureštanskog Dinama, u Europi su svima predstavljali tvrd.

Sljedeća utakmica

Maksimir 1. ožujka 1967
0 Dinamo
vs
0 Dinamo Pitesti
0 : 0
Maksimir, 1. ožujka 1967