KUP VELESAJAMSKIH GRADOVA

Ime i prezime

Slobodan Mrgan

Datum rođenja

18.02.1946

Mjesto rodenja

Čapljina

0 Ukupno utakmica
0 Ukupno golova
0 Utakmica u 66/67
0 Golova u 66/67

Došao je u Dinamo gdje ga je dočekao Zlatko Škorić, došao je potom u Velež gdje ga je dočekao Enver Marić… Kamo god krenuo, Slobodan Mrgan naišao bi na jaku konkurenciju i dugo je morao čekati ne bi li dohvatio dres s brojem jedan. Istina, u Dinamu ga i nije dočekao jer je za plave, pored nadahnutoga Škorića, uspio upisati tek jedan nastup u službenoj utakmici.

Nogometni kibici pamte Mrgana kao najdugovječniju pričuvu u povijesti bivše lige. U vrijeme kad su igrači imali zabranu potpisati ugovore s inozemnim klubovima prije svoje 28. godine, rijetko se otvarao prostor mladim nadama, a pogotovo je vratarima bio uzak prolaz prema prvoj momčadi. Tako je i Mrgan, nakon epizode u Dinamu, otišao u mostarski Velež gdje je gotovo cijelo desetljeće bio pričuva popularnom reprezentativcu Mariću.

Dugo godina kasnije, kad je svratio u prijateljski posjet Maksimiru, sa smiješkom je skromno provukao: – Što sam mogao? Škorić je bio toliko bolji od mene da kraj njega stvarno nisam imao šanse.

Mrgan je rođen 18. veljače 1946. u Čapljini, a za razliku od većine svojih vršnjaka koji su mahom sanjali postati golgeteri, on je u ranim dječačkim danima maštao navući rukavice i stati među vratnice.

Želja mu se i ispunila. Počeo je u Borcu iz Čapljine, a neko ga je vrijeme trenira, ni manje ni više nego – proslavljeni vratar Gradjanskog Franjo Glaser! U Maksimir je došao na inicijativu staroga Dinamova navijača iz Čapljine.

Mrgan je bio visok, stasit, a unatoč svojoj pomalo korpulentnoj građi, krasio ga je sjajan refleks. Za Dinamo je odigrao devet utakmica, a prvi je nastup upisao 6. veljače 1966. u pobjedi protiv Borova u gostima 2:1. Od tih je devet, međutim, samo jedna imala onaj službeni, natjecateljski karakter, i to u 12. listopada 1966. u Kupu u Maksimiru protiv Moslavine iz Kutine kad su plavi pobijedili čak sa 11:0. Mrganu je to ujedno bio i zadnji nastup za plave.

Niti do danas, međutim, nije posve jasno ubog čega je Mrgan u zadnji trenutak odustao od odlaska u Škotsku na utakmicu protiv Dunfermlinea u 2. kolu Kupa velesajamskih gradova. Bio je na popisu putnika, imao je status pričuvnoga čuvara mreže i kao takav je trebao biti uveden u zapisnik utakmice. Mrgan je, međutim, neposredno prije polaska zrakoplova u Škotsku – odustao od puta. Otišao je da nikad nikome nije točno pojasnio razloge. Mnogi su nagađali da se naglo uplašio leta zrakoplovom. Bilo je to točno dva tjedna nakon njegova nastupa u Kupu protiv Moslavine. Kako god, Dinamo je u Škotsku otputovao samo s jednim vratarem, a za potrebe zapisnika uloga pričuvnoga čuvara mreže na toj utakmici pripala je Zlatku Mesiću.

Mrgan je nakon završetka igračke karijere s obitelji preselio u Brisbane u Australiju.