KUP VELESAJAMSKIH GRADOVA

Ime i prezime

Marijan Čerček

Datum rođenja

03.02.1949

Mjesto rodenja

Zagreb

0 Ukupno utakmica
0 Ukupno golova
0 Utakmica u 66/67
0 Golova u 66/67

Tko ima veće šanse u skok-igri: visoki branič s iskustvom igranja u jednoj od najboljih reprezentacija svijeta ili znatno niži napadač koji je još tinejdžer i nije odigrao nijednu službenu utakmicu? Možda bi nogometni stručnjaci rekli da bi mlađahni napadač dobio takav duel u jednoj od stotinu akcija, ali na Dinamovu sreću, baš se ta „jedna od stotinu“ dogodila u ključnom trenutku Dinamove povijesti. Marijan Čerček tek je napunio 18 godina, bez imalo je straha uskočio „u vatru“ u svojem prvom službenom nastupu za prvu Dinamovu momčad, i to odmah u – finalu Kupa velesajamskih gradova. I proparao mrežu Leeds Uniteda tako što je sa svojih 168 cm nadvisio iskusnoga i proslavljenog engleskog braniča, 191 cm visokog Jackieja Charltona, za vodstvo plavih 1:0 u 39. minuti! Zadivljeni su, ali i tužni britanski izvjestitelji primijetili da Charltonu ni do ramena nije dosezao, ali ga je nadmašio u duelu.

Čerček je bio „skriveni as“ Ivice Horvata, koji je na trenerskoj klupi naslijedio Branka Zebeca. Upravo ga je Horvat promovirao u udarnu momčad i to tako što ga je bez ikakve ograde lansirao u finalu protiv Leedsa. Kakav je to samo trenerski pogodak bio!

Popularni Čera bio je sjajan dribler, odličan tehničar, krasili su ga eksplozivni juriši po desnoj strani, bio je okretan, probojan… Treneri su voljeli što je uglavnom igrao „na prvu loptu“, uglavnom je koristio udarac punom nogom. Prošao je kompletnu maksimirsku nogometnu školu, a još je i u tim juniorskim danima s jednakim uspjehom igrao na svim mjestima u napadu, a po svojim je karakteristikama mogao pomoći i u veznome redu. Nije spadao u skupinu snažni, robusnih napadača, ali to ga nije smetalo da beskompromisno ulazi u izravne duele.

Imao je odlike modernoga krilnog napadača što znači da ga je krasila iznimna brzina u kretanju s loptom i proigravanju. Treneru su u svojim stručnim analizama isticali da, kao rijetko koji igrač, pokazuje izraziti smisao za manevriranje što dodatno povećava njegove napadačke sposobnosti.

Posebno je u pamćenju njegov nastup protiv Slovana iz Bratislave, kluba koji je samo nekoliko mjeseci ranije u finalu (!) Kupa pobjednika kupova svladao Barcelonu. Dakle, Slovan je u Zagreb u rujnu 1969. došao s europskim pokalom u vitrini i – primio tri gola. I to u istom tom natjecanju. Dinamo je u 1. kolu Kupa pobjednika kupova pobijedio momčad iz Bratislave 3:0, u sljedećem kolu preskočio i Olympique Marseille da bi ga na proljeće zaustavio njemački Schalke. Upravo je Čerček bio junak dvoboja protiv Slovana, a jedan je od novinskih naslova glasio „Čerček igrao briljantno i braniču Mutkoviču ‘pomutio’ pamet“.

U svojoj karijeri posebno pamti utakmice protiv Crvene zvezde i Vojvodine u kojima je u izvještaju dobio ocjenu 10!

Rođen je 3. veljače 1949. u Zagrebu i cijelu je svoju karijeru proveo u dva najpopularnija zagrebačka kluba – Dinamu i Zagrebu! Za plave je igrao do 1975. godine upisavši 226 natjecateljskih utakmica uz 35 pogotka. Uz Kup velesajamskih gradova osvojio je i jugoslavenski kup 1969. U dresu Zagreba igrao je od 1975. do 1982. Za jugoslavensku je reprezentaciju upisao jedan nastup.

Nakon završene je igračke karijere neko vrijeme bio trener u maksimirskoj nogometnoj školi Hitrec-Kacian.

Slike