1966.Srpanj

Pripreme u Gorskom kotaru

Dinamo je pripreme za novu sezonu započeo 11. srpnja 1966. godine s 22 nogometaša na raspolaganju novom glavnom treneru Branku Zebecu. I dok su se oni odmarali i trenirali na svježem zraku Gorskog kotara, direktor kluba Bogdan Cuvaj radio je na materijalnom i organizacijom pogledu.

– Došli su Brnčić, Jukić i Gašić iz Trešnjevke, Čolić iz Čapljine i Protulipac iz Karlovca dok su otišli redom: Haraminčić i Cvetković kojima je istekao ugovor, zatim Brkljačić, Brun, Černjul, Fuček, Hoić, Kale, Križaj, Lamota, Lipošinović, Marković, Mušović, Raguž, Ruman, Udovičić, Vrhovec, Šehović i Klun. S tim igračima je sporazumno raskinuta ugovorna obveza – pričao je tog ljeta Cuvaj.

U trenerskom kadru također je bilo promjena. Uz novog glavnog trenera Branka Zebeca, za mladu momčad brinut će se Vlado Zajec, juniore je i dalje trenirao Ivan Marković, a pionire Zorislav Srebrić. Dugogodišnji zaslužni trener Milan Antolković otišao je u Bregenz gdje je preuzeo treniranje austrijskog prvoligaša, dok se Varga odselio u Slavonski Brod.

Glavne vijesti vrućih srpanjskih dana u taboru Dinama bile su kako je Rudolf Belin i dalje na odsluženju vojnog roka u Bileći, i kako se Mirko Braun vratio nakon što je u proljeće 1964. godine stradao u automobilskoj nesreći. Poslije dugog dvogodišnjeg čekanja, tog ljeta potpuno se priključio pripremama. Također je, kao 23-godišnjak, produžio ugovor do 1970.

7. srpnja došao je i kraj sagi oko transfera Marijana Brnčića koji je prvog dana prijelaznog roga potpisao za Dinamo. Samo tjedan dana kasnije iz kluba je otišao dugogodišnji igrač Vlatko Marković koji se uputio u inozemstvo, točnije u Wiener SK.

Ipak, prilike u domaćem nogometu bile su tog mjeseca u sjeni. Povod je bio održavanje osmog Svjetskog prvenstva u nogometu koji se igrao u Engleskoj. Zadnjeg dana srpnja Engleska je postala prvak svijeta, a kako su tadašnje novine pisale: „Završio je jedan od najdramatičnijih finala u povijesti svjetskih prvenstva.“

Ispod radara protekla je prva Dinamova pripremna utakmica u kojoj se u svom debiju istaknuo Brnčić. Goranin je svladan s čak 9:0, a dva dana kasnije odigrana je i trening utakmica s Rijekom koja je završila bez golova.

Sportske novosti u reportaži s priprema pisale su kako „Dinamo nikad nije trenirao takvim intenzitetom kao danas. Zebec želi Dinamo osloboditi mana koje more čitav jugoslavenski nogomet i koje redovito na međunarodnoj pozornici prisiljavaju da gledamo protivnička leđa.“ Uskoro je izašao i raspored prvenstva, koji nije bio sklon Modrima. To je priznao i golman Zlatko Škorić u intervjuu, izjavivši: – Pripremamo se odlično, vjerujem, bolje nego ikada. Ni loše vrijeme nam nije omelo rad, dapače intenzitet je ostao isti. Jedino nas zabrinjava prilično nepovoljan ždrijeb! U prvih šest kola samo dvije utakmice igramo kod kuće.

Na kraju mjeseca, iako su Modri doznali prvog protivnika u Kupu velesajamskih gradova još u lipnju, Spartak iz Brna nije odgovarao na potvrdu o terminu utakmice. „Sva nastojanja tajništva iz Haulikove da dobije odgovor iz Brna bila su uzaludna. Spartak dosad nije dogovorio na ponuđene termine, pa nastavlja šutnjom čak i nakon telegrafskog urgiranja Dinama. Vjerojatno: era odmora. Susreti se moraju održati do kraja rujna“, pisalo je u Sportskim novostima koje su kratko konstatirale kako je započela i startna faza rada na stvaranju druge momčadi Dinama. Plan je bio stvoriti jaku ekipu koja će biti konstantan rezervoar za prvu momčad.