1967.Siječanj

Preko noći u europskoj eliti

Nova, 1967., godina startala je s mnogo novosti. Već prvih dana u Nogometni savez Jugoslavije (NSJ) stigle su molbe Belina i Lamze za dobivanje dozvole odlaska u inozemne klubove. U medijima se pisalo kako je interes za Lamzom pokazala berlinska Hertha.

Uskoro su Modri saznali protivnika u osmini finala Jugo kupa, izvučen je tada prvoplasirani Sarajevo te trenerom Miroslavom Brozovićem. – Kad već igramo u Zagrebu, onda bolje da je to dobar protivnik jer će financijski efekt utakmice biti bolji – izjavio je potpredsjednik Jure Naglić. Naime, najveći dio budžeta Dinamo je tada osiguravao od prodaje ulaznica.

Početkom siječnja iz Dinama je došla i potvrda o odigravanju utakmice protiv škotskog Celtica, koji je tada imao niz od 47 utakmica bez poraza.

Nakon kratkog odmora, u ponedjeljak, 9. siječnja, u 14.30 sati na maksimirskom stadionu skupile su se sve raspoložive snage zagrebačkih plavih pred jednu od najtežih sezona u dotadašnjoj povijesti kluba. Dinamo se nastavio boriti čak na četiri fronta: u prvenstvu Jugoslavije, Jugoslavenskom kupu, Kupu velesajamskih gradova i SE kupu.

Na prozivci su bili: Škorić, Čajkušić, Cvek, Braun, Lončarić, Puljčan, Jukić, Brnčić, Ramljak, Gračanin, Kobešćak, Kiš, Gutzmirtl, Lamza, Zambata, Rora, Novak, Blašković, Pirić, Zobundžija, Čerček i Dobranić.

Konačno su bili poznati i termini odigravanja utakmica protiv Austrije Beč i Dinama iz Pitestija, a sredinom siječnja Dinamo se još nije odlučio za lokaciju priprema. Bile su dvije kombinacije: pet utakmica u Čileu ili pripreme i četiri susreta u Nizozemskoj i Belgiji. Naposljetku su igrači jednoglasno odlučili da se ne ide u Čile, te su izabrali pripreme u zemlji tulipana kako bi sve snage tempirali na sve četiri fronte.

Baza je bilo Sportski centar kraj Utrechta, a klupski tajnik Rudolf Sabljak opisao je modru bazu: – Sportcentrum je pripremni centar nogometnog saveza Nizozemske. Nisam vidio tako suvremeno i idealno uređen objekt. Ima dva nogometna terena, jedan s noćnim osvjetljenjem, bazen, sale za rekreaciju…

Plan za pripreme bio je da se prvi susret odigra 31. siječnja u Liegeu, zatim tjedan dana treninga pa noćni put brodom do Londona, a odatle vlakom za Glasgow. Ipak, Dinamo je prije odlaska u Zapadnu Europu zamalo bio gost velikom Real Madridu. Ipak, u zadnji tren Real je odgodio utakmicu zbog utakmice reprezentacija Španjolske i Turske, za koju je madridska momčad na raspolaganje dala čak osam igrača.

Ipak, u kratko vrijeme Dinamo je stekao veliki ugled diljem Starog kontinenta. U to doba Dinamo je primio niz ponuda za oglede na međunarodnom planu. Preko noći, plavi su se lansirali u europsku elitu. Poziv za Čile, pa Ajax Amsterdam, Real Madrid, put u Glasgow, uz turneju po Nizozemskoj i Belgiji…

Prije puta na drugu fazu priprema Dinamo je igrao protiv drugoligaša Segeste (7:0) i osječke Slavonije (4:1). Na 15-dnevnim pripremama Plavi su startali protiv RFC Liegea koji je te sezone završio treći u Belgiji. Minimalni 1:0 poraz sakrio je činjenicu da je sudac poništio dva gola Dinamu zbog sumnjivog ofsajda, a belgijska štampa dobro je ocijenila igru Dinama.