1966.Prosinac

Fantastična jesenska žetva

S momčadi koju je tek brusio u prvenstvenom maratonu i u napornom maršu na četiri paralelne staze, trener Branko Zebec požnjeo je više nego što se očekivalo. Možda je to bilo manje nagrađeno pljeskom za efektnu igru, a više konačnim rezultatom.

U zadnji mjesec u 1966. godine, Dinamo je imao tri utakmice na rasporedu. Prvo je početkom mjeseca izboren bod na burnom derbiju u Sarajevu, kad su isključeni Biogradlić i Rora, a uz to Hrvoje Jukić promašio je jedanaesterac.

Bližio se i veliki derbi, Crvena zvezda stizala je na Maksimir. Derbiju je prethodio i protest Dinama na suca utakmice, Plavi se nisu slagali da pravdu dijeli Tešanić. U kvalitetnoj utakmici po teškom terenu, Dinamo je slavio 2:1, a heroj je bio dvostruki strijelac Ivica Kiš. Uz njega, zablistao je Stjepan Lamza, koji je odigrao u izvrsnom stilu drugu dionicu susreta. „Lamza bio majstor kakvog se odavna očekuje. Upravo na poziciji lijevog krila, na mjestu gdje on najmanje želi igrati. Kakav je ono bio nenadmašen brazilski dribling kojim je trojicu izvarao u drugom poluvremenu!“, pisalo je u izvještaju SN-a.

To je izjavom potvrdio i trener Zvezde, Miljanić: – Najbolji igrač po mom mišljenju bio je Lamza! Trener Zebec je s druge strane, izjavio: – Bila je to teška utakmica odigrana u jakom tempu. Bolja fizička sprema moje momčadi je odlučila.

Dinamo je uistinu neobičnom slučajnošću završio jesensku ligašku sezonu. Pobijedio je, ali je ipak pao na tablici za stepenicu niže. Prestigao ga je Partizan i za prsa odnio drugo mjesto. Plavi su tako nakon 15 odigranih prvenstvenih kola skupili 20 bodova (isto koliko i Partizan) te samo četiri boda manje od prvoplasiranog Sarajeva.

Još je slijedila kup utakmica protiv NK Zagreba, finale zagrebačke zone, za plasman među 16 najboljih momčadi Jugoslavije. Modri su ušli u osminu finala Kupa maršala Tita pobjedom u produžetku (2:1).

Mogla se zadovoljstvom spustiti zavjesa na jesensku sezonu. Bila je to fantastična Dinamova jesenska žetva; 14 bodova iz 8 utakmica, uz čitavu seriju domaćih međunarodnih ispita bez poraza.

Kroz cijeli mjesec otezalo se pitanje o datumima odigravanja utakmice 3. kola Kupa velesajamskih gradova protiv Dinama iz Pitestija. Dinamo je predlagao da se igra za Božić, ali Rumunji su zbog nepovoljnog vremena željeli igrati na proljeće. Trajao je dugo ‘hladni rat’ između Dinama i njegovo imenjaka iz Pitestija. Na kraju je UEFA produžila rok za odigravanje utakmica 3. kola sve do 15. ožujka.

Na kraju godine, trener Branko Zebec pričao je u intervjuu za SN dojmove jesenske sezone. S priličnom skepsom bio je obilježen start u ovu sezonu. Novi trener, kadar mladih igrača i neizbalansirana momčad. Na kraju, odigrana je 31 utakmica u non-stop ritmu srijeda-nedjelja.

– Zadovoljan sam osvojenim bodovima i rezultatima u finišu, kako ne… – započeo je Zebec, pa se osvrnuo što je novo implementirao u momčad: – Možda svijest da sami igrači znaju svoju ulogu, dužnost i konačan cilj. Postigli smo štimung dobra prijateljstva, bez grupica.

Za kraj je Zebec otkrio aspiracije na proljeće? – Prvenstvo ostaje uvijek primarno, ali to ne znači da može štetiti drugim planovima. Dobro pripremljena ekipa to mora izdržati. Startat ćemo na sva četiri fronta s jednakom ozbiljnošću.

Plan za zimske pripreme bio je već dogovoren. Pripreme su imale tri faze, prva, vjerojatno u planinama, druga u nogometnom centru u Nizozemskoj, a treća završna u Zagrebu.