29.03.2017. | Novosti

Rora i Škorić: Pokal nam je uručio predsjednik FIFA-e

29.03.2017. | Novosti

Zanimljiv „koktel“ anegdota, smijeha, romantična nogometna sjećanja, evociranja velikih utakmica i pobjeda… U takvom su nas ambijentu Zlatko Škorić i Krasnodar Rora, dvojica velikana Dinamove povijesti, uveli u „program“ obilježavanja 50. obljetnice osvajanja Kupa velesajamskih gradova, natjecanja koje je vremenom preraslo u Kup Uefe, odnosno sadašnju Europsku ligu.

Upravo je na današnji dan, 29. ožujka, prije točno pola stoljeća odigrana jedna u nizu velikih utakmica slavnoga maksimirskog naraštaja. U prvom su četvrtfinalnom dvoboju plavi vodili u Torinu protiv tada aktualnoga talijanskog prvaka Juventusa 2:1, da bi domaći u završnici, unatoč Dinamovoj dominaciji, uspjeli izjednačiti. U uzvratu su, međutim, Zagrepčani protutnjali do pobjede 3:0, potom u polufinalu velikim preokretom izbacili njemački Eintracht da bi na kraju u dvama finalnim dvobojima svladali i engleski Leeds United i domogavši se najvećega pokala u klupskoj povijesti.


Od lipnja do rujna klub će organizirati i svojevrsni „Trophy Tour“. Pobjednički pokal iz 1967. obići će nekoliko gradova u Hrvatskoj i susjednoj BiH. Svi zainteresirani imat će priliku fotografirati se uz pokal, družiti se s ponekim igračima iz toga vremena, kupiti suvenire…

Dinamo će, kao hommage velikoj generaciji, ove godine upriličiti niz promotivnih akcija, događanja i dostojno se prisjetiti slavnih dana šezdesetih godina. Od lipnja do rujna klub će, dakako u suradnji sa samim akterima proslavljene generacije, organizirati i svojevrsni „Trophy Tour“. Pripremili smo pobjednički pokal iz 1967. s kojim ćemo obići nekoliko gradova u Hrvatskoj i susjednoj Bosni i Hercegovini kako bismo ga približili vjernoj publici i dragim navijačima. Svi zainteresirani imat će priliku fotografirati se uz pokal, družiti se s ponekim igračima iz toga vremena, kupiti suvenire… Dinamo je priredio i posebnu kolekciju suvenira posvećenu 1967. godini, a u pripremi je i replika dresa iz tog doba.

Upravo smo ove srijede otvorili i web stranicu s tematikom Kupa velesajamskih gradova, a brojne novosti, zanimljivosti, statistiku, grafiku možete pronaći na adresu 1967.gnkdinamo.hr.

Središnja je proslava predviđena za 6. rujna, dakle na datum kad je Dinamo uzvratnom finalnom utakmicom u Leedsu i osvojio trofej.

U početku svojega izlaganja Krasnodar Rora prisjetio se „štikleca“ vezanoga uz torinski remi protiv Juventusa u četvrtfinalu: – Sjećam se da me trener Branko Zebec kaznio sa 100.000 dinara, a to je bilo u vrijednosti naših dviju mjesečnih plaća. A, zašto sam kažnjen? Kod našega vodstva 2:1 ja sam pobjegao braniču Goriju, krenuo prema vratima i kapetan Castano, tadašnji talijanski reprezentativac, u zadnji me trenutak uspio dostići i s dvjema nogama me odnio u zrak! Malo je nedostajalo da budem ozbiljno ozlijeđen. Sudac nije svirao 11-erac, a mi smo malo kasnije iz slobodnoga udarca primili gol. Pitam Zebeca: ‘pa Branko, igrao sam odlično, zašto ste me kaznili’.

On je dobacio: – ‘Nisi zabio gol u izglednoj prilici’. Upitao sam ga kako sam mogao zabiti kad je bio prekršaj za 11-erac. Trener je uzvratio: ‘Sudac nije svirao. Gledaj, ti si bio na 10 metara od vrata, htio si eliminirati i Castana, a uspio bi u tome da te nije faulirao. A da si puknuo, mogao si zabiti, mogao si i promašiti, moga je i vratar obraniti… Ali, ja sad ništa ne znam. Niti je sviran 11-erac, niti si puknuo, niti si promašio, ništa. E, pa zato si kažnjen’. Moram reći da smo imali specifičan odnos s trenerom Zebecom.


Zaključno sa 6. rujna ove godine planira se središnja proslava 50. obljetnice osvajanja Kupa velesajamskih gradova.

Proslavljeni vratar Zlatko Škorić u toj je utakmici bio kapetan umjesto ozlijeđenoga Slavena Zambate:

– Kad smo razmjenjivali zastavice uoči početka utakmice, kod njihova sam kapetana Castana primijetio silno uzbuđenje u očima, ali nisam mogao naslutiti je li to odražavalo optimizam ili su bili preplašeni. Naši su novinari, primjerice, nakon prve utakmice govorili da još ništa nije gotovo, a Talijani bili realni i govorili ‘Juventus tu nema kaj tražiti ak’ ovi ovak’ igraju’. Njihov je trener došao do Zebeca i upitao ga ‘kaj vi to radite da tak’ trčite’. Zebec mu je uzvratio: ‘Radimo i trčimo onoliko koliko ovo natjecanje od nas traži’. Jako mi je žao što je prije finala došlo do raskida ugovora s trenerom Zebecom i što se raspao dio naše generacije. Odmah poslije toga smo Zambata, Brnčić i ja morali u vojsku, Jukić u inozemstvo… Zebec je tada dao ostavku.

Rora je podsjetio da je KVG bio natjecanje pod okriljem Fife, a ne Uefe: – Predsjednik Fife, Sir Stanley Rous, bio je prisutan na objema finalnim utakmicama i on je dodijelio pehar. Znate, kad vam čelni čovjek Fife predaje pokal, onda je jasno koliko je to značajno natjecanje.  U toj su sezoni u KVG-u igrali Barcelona, Sevilla, Valencia, Athletic Bilbao, Leeds United, Eintracht, Nürnberg, Stuttgart, Juventus, Napoli, Bologna, Porto, Benfica, Bordeaux…