25.06.2017. | Novosti

Pazin ugostio Dinamove legende

25.06.2017. | Novosti

Na trenutke nam se činilo da se u Pazinu u subotu, 24. lipnja obnovilo staro rivalstvo, još s početaka HNL-a: s jedne strane terena „ordinirali“ su igrači u majici s grbom tadašnjega prvoligaša Pazinke, dok su s druge strane bili igrači u dresovima maksimirskog kluba. Jedina je razlika što je ovaj okršaj odigran u – stolnom, a ne pravom nogometu i što su igrači uglavnom bili – školarci. Dinamo je u ugodnom ljetnom poslijepodnevu u vrućem Pazinu u srcu Istre organizirao drugu od ukupno 16 etapa Trophy Toura, turneje posvećene 50. obljetnici osvajanja Kupa velesajamskih gradova.

– Ovo mi je dragi dres jer smo u njemu prije 10 godina izbacili Ajax. Ali, imam ja poveću kolekciju dresova. Jedva čekam skorašnju promociju nove garniture – provukao je jedan od brojnih Dinamovih drukera koji je sa sinom posjetio plavi štand na središnjem pazinskom Trgu slobode.

Dinamo je nastavio turneju po Hrvatskoj povodom obilježavanja 50. obljetnice osvajanja Kupa velesajamskih gradova. Nakon premijere u Krapini, turneja je nastavljena u Pazinu gdje su navijači mogli upoznati legende iz 1967. Krasnodara Roru i Marijana Brnčića te se fotografirati s trofejem KVG-a i loptom iz finala protiv Leeds Uniteda.


S ljubaznim domaćinima družili su se tadašnji ljevokrilni Dinamov napadač Krasnodar Rora i bivši jednako proslavljeni branič, Riječanin Marijan Brnčić. Sentimentalni ugođaj i glazbeni miks popularnih pjesama iz šezdesetih godina i modernih zvukova privukli su različite naraštaje Dinamovih navijača.

Plavu je delegaciju pozdravio i gradonačelnik Renato Krulčić zadržavši se u ugodnom razgovoru s maksimirskim legendama. Brnčić i Rora ujedno su bili i gosti prezentacije sporta u Pazinu upriličene u novoj sportskoj dvorani. Rora je s domaćinima podijelio i anegdotu iz slavljeničke sezone:

Znate li kako su nas u Dinamu učili što je profesionalizam? Sjećam se da smo svojedobno protiv zeničkog Čelika usred Maksimira gubili s dva pogotka razlike i na kraju ipak odigrali 2:2. I trener Branko Zebec i mi bili smo iznimno nezadovoljni… Upravo je tada naš kapetan Slaven Zambata imao rođendan. Unatoč slabom rezultatu, Zebec nas je „natjerao“ da proslavimo rođendan. I jesmo, dobro smo slavili, do dva ujutro.

Problem je što je odmah potom slijedio put u Brno na prvu utakmicu 1. kola Kupa velesajamskih gradova.

– Čekao nas je put od 1.300 km, i to po ljetnom vremenu, a možete zamisliti kakvi su u to doba bili autobusi i same ceste… U Brnu smo upisali jedan od rijetkih poraza u tom natjecanju, bilo je 2:0 za njih. Nismo se vraćali u Zagreb već smo se uputili na utakmicu protiv Sutjeske u Nikšić. Dakle, nakon onih 1.300 km, ponovno su nas čekala dva, tri dana „jahanja“. Prije utakmice u Nikšiću čekamo trenera Zebeca, a njega nema. Treba odrediti tko će igrati, tko će biti na klupi, a 45 minuta prije utakmice ništa ne znamo jer trenera – nema! Nakon 15 minuta ipak se pojavio, šutio je, samo nas gledao i nakon nekog vremena, prisjećajući se dva uzastopna slabija rezultata i rođendanskoga slavlja, kratko upitao: „jeste li vi profesionalci?“ Naš kapetan Zambata skrušenim je tonom odgovorio potvrdno. Zebec je tek uzvratio: „ima vas 11, dajte da nakon svega vidim kako igraju profesionalci“. Znate li kako je utakmica izgledala? Mi smo u 30. minuti vodili 6:0.

Druženje u Pazinu prošlo je uz brojne slične priče uz veliko zanimanje i podršku starije, ali i mlađe generacije maksimirskih navijača.